Salestech kan een gamechanger zijn voor veel bedrijven. Het verhoogt efficiëntie, productiviteit en kan zelfs helpen om de verkoopomzet te verhogen. Maar, zoals met alles, bestaat er zoiets als te veel automatisering. Hieronder bespreken we enkele algemene automatiseringsvalkuilen en hoe je deze kunt vermijden.
Te veel automatisch gegenereerde taken
Het eerste probleem is de overvloed aan automatisch gegenereerde taken. Dit zijn taken die bijvoorbeeld de follow-up voor elke lead meer dan één keer per kwartaal automatiseren. Verkopers kunnen worden overweldigd door een stortvloed aan taken, wat uiteindelijk contraproductief kan zijn.
Een betere aanpak zou zijn om een automatisering te bouwen die controleert of er langer dan een maand geen actie is ondernomen en er geen taak gepland is. Hier kan je een herinnering op zetten.
Alle geautomatiseerde taken voor de toekomst direct aanmaken en in de takenlijst droppen
De tweede valkuil is het direct aanmaken van alle geautomatiseerde taken voor de toekomst en deze in de takenlijst laten vallen. Dit leidt tot een onoverzichtelijke lijst met taken die ver in de toekomst liggen.
In plaats daarvan zou je je taken moeten vertragen (in de tools wordt dit vaak aangeduid als ‘delay’). De taak hoort ongeveer een week van tevoren te verschijnen.
Het proces zo strak inzetten dat een verkoper er geen invloed meer op heeft
Het derde probleem is het zo strak inzetten van het proces dat een verkoper er geen invloed meer op heeft. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het niet mogelijk is om een mailsequence te stoppen, of wanneer de tool uit zichzelf bestaande klanten mailt met een verhaal dat de plank compleet misslaat.
In plaats daarvan zou je de belangrijkste stappen moeten automatiseren, en de extra dingen suggesties in de vorm van taken geven (met links en keuze voor wat een verkoper kan doen).
Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel automatisering een krachtig hulpmiddel kan zijn, het geen vervanging is voor het menselijke element in verkoop. Een goed geïmplementeerde verkoopautomatiseringstool moet altijd de mogelijkheid bieden voor menselijke interventie en aanpassing waar nodig.
In het einde, komt het neer op het vinden van de juiste balans tussen automatisering en menselijke interactie. Met de juiste mix kun je de efficiëntie verhogen zonder het risico te lopen je verkopers te pesten met overautomatisering.