Proposal Tools

Wat zijn proposal tools en wat kun je ermee?

Functionals Proposals

Het is weer tijd voor een nieuwe Tuesday Tool Alert! Vandaag wil ik het met jullie hebben over Proposal Tools. Wat zijn het? Wat kun je ermee? En wanneer is het interessant om er een te gebruiken? Lees snel verder voor alle antwoorden.

Wat is een Proposal Tool?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een Proposal Tool een tool waarmee je offertes kunt maken. Het is als een tekstverwerker++, dus voor iedereen die nog steeds zijn offertes maakt in Word of Docs… let goed op!

Wat kun je ermee?

In de B2B-wereld maken we veel offertes. Het kost tijd om een offerte op maat te maken en het is vaak een uitdaging, vooral in grotere salesteams, om altijd topkwaliteit te leveren. Een Proposal Tool kan je helpen om sneller en betere offertes te maken. Hierdoor kun je meer doen in dezelfde tijd en hebben je offertes een hogere conversiekans.

Wanneer is een Proposal Tool interessant?

Het is belangrijk om te weten dat deze tools niet gratis zijn. Je moet er dus ook iets voor terugkrijgen. Een Proposal Tool is vooral interessant voor:

  • Teams die regelmatig offertes maken (meer dan 10 per week).
  • Situaties waarbij je te maken hebt met een Decision-Making Unit (DMU) in plaats van een enkele beslisser. In deze gevallen komt het nog meer aan op wat je op papier zet. Als je ongeveer 5 offertes per maand maakt, kan een Proposal Tool de moeite waard zijn.

Hoe werkt het?

Je begint met het maken van een template (of meerdere) en diverse korte teksten die je kunt toevoegen. Daarnaast voeg je slimme objecten in, zoals de bedrijfsnaam van de klant, zodat je die maar één keer hoeft te typen. Telkens wanneer je een offerte wilt maken, ga je naar de tool en start je een nieuwe offerte. Kies de juiste instellingen, voeg specifieke informatie toe en je bent klaar!

Hoe rijker je templates en teksten zijn, hoe sneller je offertes kunt maken.

Pro tip: Koppel je Proposal Tool aan je CRM. Op die manier kun je vanuit je CRM de offertecreatie starten en nog meer informatie laten invullen. Bovendien registreert je CRM dan automatisch een handtekening en schuift de deal door in je sales funnel.

Welke tools zijn er op de markt?

Er zijn veel verschillende Proposal Tools beschikbaar, maar ik zal er drie noemen:

Sommige CRM-systemen hebben de functionaliteit van een Proposal Tool al ingebouwd. Dit geldt onder andere voor HubSpot, Zoho en Odoo. Andere CRM-systemen bieden add-ons aan voor deze functie, wat ook handig kan zijn. Let wel op: een offerte is iets anders dan een quote. Een quote is een prijsopgave waarin weinig ruimte is voor tekst en zeker geen uitgebreide knowledge base van korte teksten.

Gebruik jij al een tool om je offertes te maken?

Link naar het originele LinkedIn bericht.

Gaaf spul, maar waar begin ik?

Salestech kan heel veel, maar het is ook net een jungle. En hoe ontdek je de jungle? Juist, met een gids. Hanneke is niet alleen auteur, maar ook eigenaar van Stryfes, dé consultancy agency voor slimme salesbazen.